Thursday, April 12, 2012

Anak ramai...dilema ummi

hmmm pregnant lagi...kisah kelahiran iman masih lagi tersimpan dlm kotak draft...tetiba aku disahkan mengandung lagi...kisah iman masih banyak yang belum dicerita..yang belum dikongsi...sudah ada orang baru yang bakal tiba tak lama lagi..saat entry ini ditulis kandunganku sudah mencecah 26 minggu...adik baby semakin galak menendang-nendang perut umi...aktif dan ceria..namun ummi bahagia...

Di saat aku masih lagi menyusukan iman yang baru berusia 5 bulan..terasa berlaku perubahan pada diri sendiri..susu yang diperah semakin hari semakin merosot...aku mula terfikir adakah aku pregnant lg...cuba dikuis jauh fikiran itu..selera makan makin bertambah...sentiasa lapar persis lapar semasa mengandung...cuba juga diusir jauh...cuba menidakkan diri bahawa itulah tanda diri ini mengandung....namun hakikatnya naluri ibu tidak dapat dinafikan...sejauh mana cuba untuk menidakkan namun kata hati tetap jua berbisik bahawa aku mengandung...lantas dikhabarkan kpd abi...akan perubahan diri..kami seolah-olah cuba untuk menidakkan..hmm..namun kuasa Allah mengatasi segala...sehebat mana kita merancang...sehebat mana manusia namun kehebatan dan kekuasaan Allah mengatasi segala...Di pagi hari hening subuh...bila melihat sahaja 2 garis biru muncul di alat pengesanan kehamilan...aku kelu terdiam seribu bahasa...sewaktu solat  menangis..menghamburkan air mata....sengaja untuk tidak mengejutkan abi untuk solat bersama-sama..saat ini terasa sangat ingin menyendiri...menangis menangis dan terus menangis.....terasa macam mau melarikan diri jauh-jauh....entahlah...menangis bukan kerana tidak menerima ketentuan Allah.. entah...sukar ditafsirkan perasaan ini bagaimana...abi bangun dan melihat aku dalam keadaan begitu...tanpa sepatah kata dan memahami kelakuanku begitu abi terus memeluk ummi...pelukan yang sangat erat...aku menangis lagi...Alhamdulillah kata abi..

Aku melangkah ke pejabat tanpa perasaan..terasa sangat dunia ini kosong...sampai di pejabat aku mengisi borang cuti..mau cuti selama 3 hari...terasa sangat mau lari...mahu menenangkan fikiran..tanpa segan silu air mata dihamburkan lagi di hadapan bos ...banyak kata semanagat yang diberikan...bos  kata syukurlah...huda punyai anak yang ramai...saya sorang pun belum...ini ujian Allah untuk saya..ujian Allah untuk Huda anak yang ramai...Huda jua yang beruntung....

Itulah apa yang dirasai..perkhabaran tentang mengandung Qay orang pertama yang mengetahui...kerana selama ini aku mengadu padanya akan perubahan diri..Qay jugalah yang beria menggesa aku melakukan ujian kehamilan..masih  kuingat lagi melalui ym di pagi itu..."Qay...positif"...tanpa huraian yang lanjut itulah perbualan pagi yang pertama..."should i say congrats or...?"...."i'm speechless..." aku menangis..menangis dan terus menangis....setiap kali menangis setiap kali itulah abi meminta maaf kepada ummi...kenapa abi perlu minta maaf...semua ini sudah ditentukan Allah...sejauh mana kita merancang kalau dah Allah berkata KUn Fayakun..maka jadilah ia....perancangan kami untuk menyusukan iman secara penuh terbantut lagi...ummi menangis kerana kesiankan iman...terpaksa berkongsi kasih....

Bila dikhabarkan kepada umi dan abah di kampung...alhamdulillah...ummi dan abah sekadar menggelakkan aku....ada jugak yang menurun umi..kata abah..mana tidaknya adik beradikku 13 orang semuanya...jarak usia kami rapat-rapat...adakah ummi juga akan mendapat anak yang ramai...

Semalam sewaktu bersembang ng ummi n abah...aku luahkan perasaanku pada abah n umi..tentang pandangan orang sekeliiling..."puan pregnant lagi ek...bukan ke tahun lepas dah pregnant,"...."you ni kan huda..tiap-tiap tahun pregnant kan..."....belum lagi bos besar kat opis yang cakap " you pregnant lagi huda...cuti you ada banyak mana lagi ni...,''....."wahhh..rajin sungguhla ko ni pregnant...xpenat ke,"

Semuanyaku jawab hanya dengan senyuman dan jawapan saja nak menambahkan ummmat...tunggu ko menambah lambat lagi...huhuhu....alhamdulillah ummi dibesarkan dalam keluarga yang ramai...tidak sesekali timbul pernyataan-pernyataan yang bisa mengguris hati bila dikhabarkan kepada ahli keluarga bahawa aku mengandung lagi..."alhamdulillah...xper...ngandung jela masa muda ni..time ni larat lagi..karang dah umur lanjut tak larat dah..," bahagia je rasa bila bersama dengan orang sekeliling yang memahami..mana tidaknya makcik-makcik adik beradik belah abah pun mempunyai anak yang ramai....

Kata umi dia dah lalui semua tu..sebab umi pun beranak ramai...pandangan masayrakat pada zaman umi sama sahaja dengan pandangan masayarakat masa kini...tak berubah...sebab orang berpandangan jelak dengan orang yang beranak ramai...masakan tidak klau kami sekeluarga keluar makan rata-rata akan memandang..yerla..kyong, kngah..iman yang masih didukung dan perut pulak tgh memboyot...plak tu anak-anak pasti ada buat hal..nama lagi budak kan...ada sahaja perilaku yang  boleh mencetuskan amarah ibu dan ayah...setiap kali makan di kedai ummi akan bergilir dengan abi..abi biasa akan makan dulu dan ummi akan suapkan k.ngah ng iman..sesekali suapkan kyong...sebab harapkan kyong makan sendiri banyak manalah yang masuk mulut...umi akan pastikan iman kenyang dahulu sebab usai abi makan abi plak yang ambil giliran untuk mendukung iman...dan ummi akan teruskan makan bersama k.ngah ng kyong...

Pesan ummi abah cuma satu...kata-kata itulah yang buat diri ini tenang..."anak ini anugerah Allah...anugerah yang sangat berharga..Allah takkan beri pada orang yang tak mampu.. Allah tahu awak mampu..sebab itu awak boleh beranak ramai...anak ni Allah pinjamkan sahaja kepada kita untuk kita jaga dan didik...Macam emas..klau kita nak bagi kat orang..mesti kita akan pilih oarang yang terbaik untuk jaga emas kita...bukan sebarangan orang...bersabarlah...kerana setiap apa yang Allah beri itu akan ada ganjarannya...."

Insya allah ummi...akan kucuba mencontohi ummi dan abah membesarkan anak seramai 13 orang...iyerla sbb ummi n abah pun bekerja..macam kami suami isteri...contoh sudah ada di depan mata...cuma tinggal kami untuk mencontohinya...mana yang baik akan kami ikut dan mana yang kurang akan kami perbaiki...cuma diri ini terasa gusar dan bimbang kalau kandas di tengah jalan dalam mendidik anak yang ramai sebab pernah sekali terbaca bahawa oarang zaman sekarang hanya pandai membela anak namun tidak pandai untuk mendidik anak....ya Allah berikanlah aku kekuatan...hanya padaMu ku berserah segalanya...ameen

19 comments:

Nailofar said...

alhamdulillah huda..awok mampu sebab tu Allah bagi lagi..:) sy pun teringin nk tambah zuriat lagi tp memikirkan diri yang belum cukup bersabar, biarlah dulu..didik anak2 yg dh ada jer la dulu.haha..

All the best..no worries..
Take care dear..:)

Lady Qay said...

aku tmpg ank2 hang je huda..ank hng ank aku juga...hihi..hok yg ni pun xkuar lg kasih aku dah ada...hihi..

UmmuNuha said...

Yah Nailofar: awak pun mampu yah..hehe..bila lagi nak menambah anak...

UmmuNuha said...

Lady Qay : waa..tq2...aku pun sm ng hang..dahla aku takdak anak laki lagi

Rusni Abdullah said...

Tahniah Huda..anak anugerah buat kita..kagum dgn awak yang kuat semangat..

Rusni Abdullah said...
This comment has been removed by the author.
UmmuNuha said...

xdela rusni...anak tu anugerah Allah yg terindah...hihi..kita muda lgi..huhuhu

kinna said...

congrats huda..masa tgk status "my baby progress" yg huda punya tu macam tak caya je..xpe, anak banyak murah rezeki. sementara masih muda :))

kawan saya pesan bc surah al-kautsar kalo nak anak lelaki :))

rafiza said...

tahniah! sama lah, jom lumba..haha.. dulu saya dgn nu'in, untuk yg ke4 ni saya belum tanya nu'in lagi ada berisi ke belum..hehe, huda kenal nu'in smap kajang kan...?

takpala..mcm saya mmg menunggu, n target nak 4 anak capai umur saya 30tahun, alhamdulillah Allah beri walaupun dalam ketidaksihatan dan ketidakkekuatan saya ni..lepas umur 30 kena revise balik dgn perjalanan kerjaya suami..

tanggapan orang lain tu, abaikan jelah, saya just gelak je..sebab kenangkan ada org yang dah 5-6 tahun kahwin pun belum ada apa2, ada yg melekat tapi senang gugur, lagi simpati..kita ni untung...

Anonymous said...

Alhamdulillah, Allah masih mengurniakan rezeki buat kamu. saya dah masuk 3 thn cuba untuk dapatkan zuriat kedua, tp belum diizinNYA...kadang2 rasa jealous dengar org lain tiba2 hamil...

Anonymous said...

Huda...anak adalah anugerah ALLAH...terima anak itu seadanya..I dulu pun pernah berada ditempat u...bila tahu mengandung anak ke-2,mcm2 dlm pikiran ni,rs nak gugurkan,xnak terima anak dlm kandungan,kt2 kwn sepejabat...tp alhamdulillah..bila hubby bg kt semangat hari2..sy dpt terima..sy sempat kembali mengingati ALLAH..sbb ape yg jd itu adlah ketentuan ALLAH..

Kalau u nak tahu,anak2 buah i semua lelaki,so my mom n my father memg nak sgt cucu perempuan...so by 6month,i went for scan..u know wht?ALLAH is the greatest...He give me baby gurl...Disaat itu juga sy tahu ape maksud disebalik kejadian itu...n not only that..once she's birth, my husband dicurahkan rezeki yg mencurah-curah...n smp skrg....apa yg i buat..apa yg i pikir..ape yg i cari...sumea kerana ALLAH...N now my 2nd baby sudah 9month...ALAHAMDULILLAH...

so..apa yg i nak bgtahu..u kena byk bersyukur dgn kurnian ALLAH ini,rezeki,hidup mati kita adalah dgn keizinan ALLAH..So i harap u boleh jd THE BEST MOM for ur kids...Insyaallah...u mampu mengharungi semua ini...

aimi shaniza said...

salam huda, bru terjumpa blog huda hari ni. terbaca entry ni buat sy semangat ckit, mengenangkan nasihat ayah dan ummi huda :) sy baru beranak 2 dan pregnant lg :) kdg2 rasa jgk letih, tiap2 thn pregnant ;p terima kasih utk entry ni, buat sy lebih bersyukur. sblm ni pun hepi je dgn rezeki, tp ada hari bila rasa penat hmm hanya Allah yg tahu kan :) nk tumpang share nasihat td ek :) tq

Pn Linda said...

Salam Pn Huda n smua
Emm...mmg bila pregnant smula buat hormon kita ni kejap nak nangis, nak jerit, nak lari, nak buat macam2 yg tak terkawal. Saya pn linda pun alami rasa yg sama. Kawan2 kat opis sindir la, buat topik bualan dan kalau mc tu mmg kita la juaranyer. Ada juga yg kata "I nak quality not quantiti.."masa anak sorang. Terasa juga sindiran kat kita duk sbelah ni. Saya mohon Allah cekalkan hati. Skang anak dia dah 7thn dia plak, kluar masuk hospital nak cuba dpt anak. Ada juga yg sorang ni smpai cucuk perut masukkan hormon . 12thn saya bkerja , smbung uitm, sepanjang tu la saya dok menambah anak. Guna iucd 2kali pun dapat juga. Tahu tak brapa anak saya? 7 orang. Usia 38 yee... anak ke 6 curi bersalin tak ada kan. Saya un paid 60 hari juga. Itu pun officemate sibuk gosip cukup kee dia sara anak2?. bila anak bongsu 3thn saya 'walk off' dari ofis coz kesian anak2 nak makan n transit sana sini.
Huda mmg sebelum kluar ofis, saya serahkan rezeki hidup mati kami pd Allah. Anak2 takut kalau saya berhenti kita tak dapat makan KFC lagi..hik..hik..
Alhamdulillah, memang kami menumpang rezki anak2, dari rumah 2 tgkt dapat bungalow, lebih slesa. Kebetulan Allah nak bagi bank lelong rumah tu. KFC jgn cakap la, kadang tak habis. Saya pun maaak kfc, pizza ker lamb chop sendiri jer. Duit pun dapt simpan. Baju satu almari ada, dulu nak kena beli tiap bulan. Apa yg ada smua cukup. Tahun No sulung amik spm, kak ngah pmr the rest primary, sorang kinde dan baby 12bulan. DOAKAN anak2 saya melepasi ujian dunia
masa pregnat No 7 No mmg tension, takut xcukup duit nak check up n beli perkakas. Mmg tension giler....macam2 prasaan jahat timbul. Bila dah lahir...alahai comelnyer....anak2 dan suami sgt2 sayang dan di kelek kulu kilir. Kakak dah boleh mandikan adik, suap adik. Abang2 pun pandai jaga adik. Bergilir2 kemas dapur, mesin dan jemur baju serta tugasan rumah kami buat sama2. Malahan officemate yg mengikuti facebook saya pun terkejut sebab saya masih ada rezki melawat negara luar. Apalagi kita sebagai hambanya nak persoalkan kenapa? Kenapa? InsyaAllah, kita bersyukur kita wanita terpilih untuk amanah dan kegembiran ini. Dengan 3putera dan 4puteri ini kami memacu untuk tempatkan kami di Syurga . InsyaAllah.

safiza mohd azmi said...

Terima kasih pn linda sbb sudi kongsi cerita... Anak sya dah 5 di usia 36thn.... Saya takut ter'pegnan lagi.... Yg dok ada pon saya dah letih... Tambah2 saya dah ada diabetis sbb 5 kali pegnan sumer ada diabetis... Huhuhu... Tp alhamdulillah.... Allah murahkan rezeki kami anak beranak.... Thn lepas saya dah pon tunaikan haji.... Jika ditakdirkan ada lagi ahli baru saya terima ajelah wpon susah ati gakk... Huhuhhhh

UmmuNuha said...

thanks kepada semua yang komen..hihih..tak sangka rama yang 'senasib'...kita beruntung sebenarnya...Insya Allah kita pakat jaga anak ini sebaik mungkin...

Danial Haiqal said...

Assalamualaikum buat pemilik blog dan pembaca sekelian, di sini terdapat perbincangan berkaitan dengan 'Anak Ramai' oleh Prof. Madya Dr. Harlina Halizah Siraj. Semoga perkongsian ini bermanfaat
Semanis Kurma: Rezeki Anak Ramai - Dr. Harlina Halizah Siraj

Dila Gebu said...

hebatnya, ramai anak, boleh handle,

Jom kita baca TIPS KULIT CANTIK

Ummi Hanie said...

salam sis...

saya sedang melaluinya skrg... anak nak masuk 8 dan kali ini yg paling rapat, bby 10bulan dah ada adik dlm perut umminye...

redha dan fikir positif je lah kan :)

Anonymous said...

Ummu hanie...

Kagum! Sy skrg 4 org ank...yg ke3 dan ke4 rapat...setahun sorg...now baby no 4 dh 7 bln...tp period still belum dtg...saya cuakkkkkkkkkk...kat ofis saya la juara..huk huk...stress...ummu kerja? Anak2 tgl dgn siapa ye...